Veilig onderweg: wat te doen bij autobrand?

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 4 minuten

Categorie: In het nieuws

Een autokrik, fluoriserend hesje en een gevarendriehoek: enkele items uit de kofferbak van de gemiddelde autobestuurder. Veel bestuurders voegen aan deze verzameling artikelen nog een brandblusser toe. De kans op brand lijkt misschien klein, maar je weet natuurlijk nooit wanneer er vlammen onder de afzuigkap ontstaan… Toch adviseren veel garages om niet klakkeloos gebruik te maken van een blusser. Wat je moet weten over autobrand en het gebruik van blussers leggen we je daarom graag uit!

Omgaan met autobrand

We wensen iedere bestuurder natuurlijk veilige kilometers, maar willen onze lezers ook klaarstomen voor de werkelijkheid, namelijk het mogelijk ervaren van een autobrand. Om je een beeld te geven van de kansen op een autobrand: volgens verzekeraar Independer telde Nederland in 2020 een totaal van 5.582 autobranden. Er zijn een paar tips die tijdens een autobrand een groot verschil maken:

  • Mocht er tijdens het rijden brand ontstaan zorg je er allereerst voor dat je naar de vluchtstrook of een andere veilige plek rolt.
  • Zet de motor af en ontruim de auto. Plaats de auto in zijn vrij en trek de handrem omhoog. Hierdoor voorkom je dat gesmolten bedradingen een kortsluiting veroorzaken en de auto mogelijk de weg op rolt.
  • Contacteer zo snel mogelijk de hulpdiensten, of laat dat bij voorkeur door een eventuele bijrijder doen. Hij of zij kan ook een gevarendriehoek uitzetten.
  • Een beginnende kleine brand kun je, met het juiste blusmiddel, zelf proberen te blussen. Aanvankelijk van waar de brand zich plaatsvindt open je de motorkap of autodeuren, haal je de veiligheidspin uit de blusser en begin je met blussen. Sluit de motorkap of autodeuren direct na het blussen. Lekt de auto brandstof? Blus met zand!

"Een beginnende kleine brand kun je, met het juiste blusmiddel, zelf proberen te blussen."

Het geschikte blusmiddel voor onderweg

In de bovenstaande tips lees je over het blussen met het juiste middel. Wat blijkt namelijk? Het blussen van een autobrand met poederblusser kan voor grote nevenschade zorgen. Daarom kies je tijdens de aanschaf van een auto brandblusser voor een schuimblusser. Dit type blusser zorgt door zijn samenstelling, water en schuimvormend middel, voor aanzienlijk minder schade. Daarnaast heeft een schuimblusser een blusafstand van 3 à 4 meter, waardoor de gebruiker voldoende afstand bewaard van de bron.

Niet elke brand kan geblust worden

Wanneer een brand uit de hand lijkt te lopen doe je er goed aan om jezelf en anderen op afstand te houden. Stop daarom tijdig met blussen, zeker wanneer de vlammen oncontroleerbaar worden. Afstand nemen doe je omdat de kans op ontploffingsgevaar bij een autobrand aanwezig is.

Voorkom nevenschade, blus verstandig

Een schuimblusser op reisformaat? De auto/caravan brandblusser 0.75 liter van Ecofex wordt geleverd met houder!

✓ Heeft een blusafstand van maar liefst 3 tot 4 meter,
✓ Kan elektronica tot 1000 volt blussen tot een afstand van 1 meter,
✓ Is tevens  geschikt voor het blussen van vet -en frituurbranden.

 

Hoe zit het verzekeringstechnisch?

Volgens de Consumentenbond zijn er verschillende situaties waarin brandschade wel of niet worden vergoed.
Brandschade wordt niet vergoed wanneer je:

  • Een WA-verzekering hebt.

Brandschade wordt wél vergoed wanneer je:

  • Een beperkt cascodekking hebt.
    Een volledig cascodekking hebt.

Goed om te weten is dat bij brand zonder opzet je premiekorting in de laatste twee gevallen niet in gevaar komen. Is jouw auto opzettelijk in brand gestoken? Dit valt bij veel autoverzekeringen onder cascodekking en kan eveneens worden geclaimd, zonder dat jouw premiekorting er onder lijdt.

Veilige kilometers met Brandveilig Nederland

Een favoriet uit ons assortiment is de auto/caravan brandblusser van Ecofex incl. houder. De blusser kan in houder eenvoudig worden geïnstalleerd in de auto, maar ook in voertuigen zoals een camper, caravan of boot. Ook kan de blusser elektronica tot 1000 volt blussen tot een afstand van 1 meter. De brandblusser is tevens geschikt voor het blussen van vet -en frituurbranden, en is hij vorstbestendig tot -10 graden.

"De blusser kan in houder eenvoudig worden geïnstalleerd in de auto, camper, caravan of zelfs op een boot."

4 bijzondere weetjes over autobrand

Wist je dat…

  1. Een flesje water een oorzaak kan zijn van autobrand? De brandweer Roermond adviseerde in 2018 om waterflesjes niet in de auto te laten liggen. Het flesje kan namelijk optreden als een vergrootglas en zorgen voor verhitting op een bepaald punt.
  2. Brandende elektrische auto’s niet gevaarlijker zijn dan diesel- of benzine auto’s? Er zijn wat krantenkoppen verschenen die doen geloven dat elektrische auto’s brandgevoeliger zijn dan brandstofauto’s. Wel verklaart de ANWB dat elektrische auto’s lastiger te blussen zijn door de lithium accu’s.
  3. Je ook handdesinfecterende gel beter uit het handschoenenvakje kunt laten? Deze alcoholhoudende producten zijn licht ontvlambaar en eveneens gevoelig voor zonreflecties.
  4. Je je auto kunt wapenen tegen vuurwerkschade en brandschade door op oudjaarsdag (of ervoor) de wasstraat te bezoeken? Een schone auto heeft vaak een net wat gladdere lak, waardoor kruit en vuurwerkrestanten wegglijden. Benieuwd wat je thuis kunt doen om de feestdagen brandveilig in te richten? Lees het in onze nieuwjaarsblog!