Hoe jij zorgt voor een (brand)veilige jaarwisseling

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 4-5 minuten

Categorie: In het nieuws

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Het vuurwerkverbod wat vorig jaar gold, is in 2022 niet van toepassing. Veel Nederlanders willen natuurlijk knallend 2023 in, en wij hopen dat deze jaarwisseling veilig verloopt. Daarom geven we een aantal tips om het risico op brand en brandwonden zoveel mogelijk te beperken.

"Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid is de brandweer in 2021 bijna 4.000 keer gealarmeerd."

Uitgerukt

Het risico op brand is rond nieuwjaar, door het afsteken van vuurwerk, aanzienlijk groter dan in de rest van het jaar. De Brandweer rukt daarom op oud- en nieuwjaarsdag groots uit. Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid is de brandweer in 2021 bijna 4.000 keer gealarmeerd. Veel meldingen waren betreft een buitenbrand, waarvan een groot deel containerbranden en autobranden, maar ook van binnenbranden.

3 tips voor buiten

Wanneer de klok 12 uur slaat, gaat menig mens naar buiten om het vuurwerk te bewonderen. Welke buur heeft de meeste inkopen gedaan? Wellicht besluit jij ook wat af te steken. Wij adviseren je om je goed voor te bereiden met behulp van de volgende handelingen:

  • Voorzie jezelf van de juiste bescherming. Een vuurwerkbril en aansteeklont zijn middelen om het afsteken veiliger te laten verlopen. Kies je outfit daarnaast wijselijk! Draag goed aansluitende kleren zonder capuchon, gemaakt van niet makkelijk ontvlambaar materiaal (bijv. geen nylon).
  • Houd altijd voldoende afstand van vuurwerk. Hoewel vuurwerk soms vliegensvlug kan gaan, voorkomt afstand houden dat je in aanraking komt met ontvlammende materie.
  • Gebruik enkel goedgekeurd vuurwerk en steek dit af volgens de gebruiksaanwijzing. Nederlands goedgekeurd vuurwerk herken je aan de Nederlandse teksten waaronder ‘geschikt voor particulier gebruik’, de gegevens van de fabrikant, een duidelijke gebruiksaanwijzing en, uiteraard, een CE-keurmerk.

Houd ze buiten de deur

Rotjes, knalerwtjes of gillende keukenmeiden… Met een brandwerende brievenbus geef je verdwaald vuurwerk geen kans om te ontvlammen. De zak is gemaakt van onbrandbaar textiel, waardoor brandende voorwerpen doven en grote schade in het huis wordt voorkomen.

3 tips binnen

Het geknal mag zich wel buiten afspelen, maar ook binnenshuis kun je schade ervaren door vuurwerk. Om het risico op brand te beperken, kun je op oud- en nieuwjaarsdag aan de gang met de volgende stappen:

  • Controleer of alle deuren en ramen gesloten zijn. Zo voorkom je dat rondvliegend vuurwerk zijn weg naar binnen vindt.
  • Voorzie openingen die niet makkelijk af te sluiten zijn van de juiste brandwering, zoals een brandwerende brievenbuszak.
  • Zorg dat je voorzien bent van goedwerkende rookmelders. Onze voorkeur ligt bij koppelbare rookmelders, zodat je tijdig gealarmeerd wordt wanneer er ergens in huis rook ontstaat.

"Draag goed aansluitende kleren zonder capuchon, gemaakt van niet makkelijk ontvlambaar materiaal. Het liefst dus geen nylon!"

365 dagen brandveilig

Je hoopt natuurlijk nooit rond de jaarwisseling in een situatie te komen waarbij brand ontstaat in huis. Toch is het essentieel om, ook het hele jaar door, voorbereid te zijn op brand. Zorg er daarom voor dat jouw brandmelders, -blussers en -dekens in orde zijn. Heb jij nog geen of onvoldoende brandbestrijdende middelen in huis gehaald? Dat is dan direct een goed voornemen voor het nieuwe jaar! Check het met onze gratis quickscan waaruit een direct advies komt. Een gelukkig en brandveilige jaarwisseling gewenst namens ons team!