Algemeen, In het nieuws

Panden Leeuwarden waren niet brandveilig

brandende woningen

LEEUWARDEN – De panden in de binnenstad van Leeuwarden die vorig jaar oktober door een vuurzee werden verwoest, waren niet brandveilig. Vuur en rook verspreidden zich daarom veel sneller dan had gemogen. Bij de hevige brand kwam een 24-jarige inwoner van Leeuwarden om het leven.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Inspectie Veiligheid en Justitie en de gemeente Leeuwarden woensdag bekendmaakten. De brand woedde op 19 oktober 2013 en verwoestte meerdere panden aan de Kelders. Zo’n 15 appartementen gingen verloren.

De brandweer treft geen enkele blaam. Die heeft volgens de onderzoekers ,,goed gefunctioneerd”. Er is terecht gefocust op de redding van het slachtoffer, de juiste middelen zijn ingezet en de veiligheid van de brandweermannen zelf is nooit in gevaar geweest, zo staat in het rapport.

Verantwoordelijkheid

Niet alleen in Leeuwarden, maar ook elders in het land worden brandveiligheidseisen vaak niet gehaald, aldus de Inspectie voor Veiligheid en Justitie. Eigenaren van panden moeten door gemeenten veel nadrukkelijker worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en ook hulp krijgen om hun zaken beter voor elkaar te hebben. Gemeenten moeten elk voor zich een goede inventarisatie maken, stellen de onderzoekers.

Woensdagochtend meldde het Openbaar Ministerie al dat het een 39-jarige medewerker van een kledingwinkel uit Drachten gaat vervolgen. In die winkel ontstond de fatale brand, doordat een gaskachel en een gasfles niet goed zouden zijn aangesloten, aldus justitie.

Bron: LC.nl

Foto: ANP