Alles over brandwerende isolatie

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 3 minuten

Categorie: Blog

Isoleren kun je leren. Brandwerend isoleren, dat moét je leren! Het houdt in dat, met behulp van brandwerende materialen, de verspreiding van brand binnen een gebouw zoveel mogelijk wordt vertraagd. Hierdoor wordt kostbare tijd gewonnen. Tijd die ingezet kan worden in de evacuatie en brandbestrijding. We leggen in dit artikel uit wat het belang is van brandwerend isoleren, en leggen je daarnaast uit welke isolatiematerialen het meest gangbaar zijn.

Toepassingsgebieden

Brandwerend isoleren vindt toepassing in diverse gebouwtypen, zoals:

  • Woningen
  • Kantoren
  • Industriële faciliteiten
  • Openbare gebouwen

Vanuit het Bouwbesluit 2012 gelden echter een aantal regels betreffende o.a. bestaande bouw, nieuwbouw en tijdelijke bouw. Belangrijk is om eerst goed te kijken naar de eisen die voor jouw type bouw gelden. Wanneer dit allemaal in kaart is gebracht, kan gekeken worden naar geschikt isolatiemateriaal.

"Onze brandwerende platen bestaan uit steenwol; een uniek materiaal dat (geluids)isolerende eigenschappen heeft, maar daarnaast rook- en brandwerend werkt."

Brandwerende platen: bescherming in lagen

Een belangrijke speler in de wereld van brandwerend isoleren is de brandwerende plaat. Deze platen zijn speciaal ontworpen om weerstand te bieden tegen hoge temperaturen en vlammen. Ze worden strategisch geplaatst in draagconstructies, wanden en plafonds. Onze brandwerende platen bestaan uit steenwol; een uniek materiaal dat (geluids)isolerende eigenschappen heeft, maar daarnaast rook- en brandwerend werkt. Wist je bijvoorbeeld dat dit materiaal afkomstig is van een vulkanisch gesteente genaamd basalt?

Brandkragen: onmisbare bescherming voor doorvoeringen

Een ander cruciaal component van brandwerend isoleren zijn brandkragen (ook wel brandmanchetten genoemd). Deze speciaal ontworpen hulzen worden rondom buizen en leidingen geplaatst op locaties waar ze door brandwerende muren of vloeren gaan. Voorbeelden van 2 manchetten zijn:

  1. Opbouw manchetten: worden op de wand geplaatst en blijven na installatie zichtbaar. Vaak wordt dit type gebruikt in bestaande bouw waar, afhankelijk van de gebruiksfunctie, meestal 30 minuten brandwerendheid geëist wordt.
  2. Inbouwmanchetten, ofwel wraps, worden in de wand geplaatst en zijn na installatie onzichtbaar.

Een gangbare opbouw brandkraag die in meerdere maten verkrijgbaar is, is de brandmanchet van FSi. Zijn opschuimende werking zorgt voor een complete beschermingslaag, waardoor de integriteit van de constructie behouden blijft en de kans op brandoverslag wordt verminderd.

Verzekerd van hoogwaardige brandbeveiliging

Geef vuur geen kans om over te slaan! Dicht PVC leidingen en doorvoeren af met de opschuimende brandkraag van het merk FSi.

Brandwerende kit: afdichten van openingen

Als kers op de taart is daar de brandwerende kit. Openingen en kieren mogen namelijk niet over het hoofd worden gezien! Wij adviseren bijvoorbeeld om de kieren van brandwerende platen af te dichten met een brandwerende kit. Deze kit vormt een isolerende barrière die de verspreiding van vuur, rook en giftige gassen sterk vermindert. Het kan worden gebruikt rond buizen, kabels, leidingen en andere doorvoeringen. Weten welke kit geschikt is voor jouw toepassing? Lees het in onze blog over brandwerend afdichten met kit. Hierin leggen we uit in welke toepassing je het beste kunt kiezen uit acrylkit, siliconenkit, opschuimende kit en tweecomponenten kit.

"Wij adviseren bijvoorbeeld om de kieren van brandwerende platen af te dichten met een brandwerende kit."

Professionaliteit en advies op maat bij Brandveilig Nederland

Het correct implementeren van brandwerend isolatiemateriaal vereist dus best wat expertise en nodige kennis… Zeker aangezien de specifieke eisen van elk type bouw verschilt. Het is sterk aanbevolen om samen te werken met professionals die ervaring hebben met brandveiligheid en isolatietechnieken. Bij Brandveilig-Nederland begrijpen we het belang van een doordachte aanpak en bieden we advies op maat. Zo zorgen we er samen voor dat men optimaal beschermd is tegen brandgevaar!