Brandwerend afdichten met kit

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 3 minuten

Categorie: Blog

Welkom in de wondere wereld van brandwerend afdichten. Mocht je onze categorie pagina hebben bekeken, zul je wellicht stuiten op brandwerende kit. Hierin is een breed scala aan verschillende soorten kitten uitgestald, geschikt voor iedere constructie. Wij vertellen in deze blog over de functie van acrylkit, siliconenkit, opschuimende grafietkit en twee componenten kit. Zo weet jij welke emulsie geschikt is voor elke ondergrond of klus!

Waarom brandwerende kit?

Van klassieke kit weten we dat het gebruikt wordt om openingen en naden af te dichten. Ook bij brandwerende kit is dit de essentie van het verhaal. Het dichtkitten van doorvoeringen, inclusief kabels, kabeltrossen en kabelgoten voorkomt namelijk rook- en vuurverspreiding. Dit doet de kit door op te schuimen of op te zwellen zodra deze zich in hoge temperaturen bevindt. De scheikundige uiting verschilt echter per soort kit.

"Het dichtkitten van doorvoeringen, inclusief kabels, kabeltrossen en kabelgoten voorkomt namelijk rook- en vuurverspreiding."

Acrylkit

Acrylkit, ook wel acrylaatkit genoemd, is een van de meest gebruikte brandwerende kitsoorten. Het bestaat uit een mengsel van acrylharsen en additieven die de kit zijn brandwerende eigenschappen geven. Acrylkit zwelt op bij brand en verkoolt wanneer het wordt blootgesteld aan hitte veroorzaakt door brand. Bijzonder aan acrylkit is dat het kan worden aangebracht op robuuste ondergronden zoals beton, staal, hout en metselwerk. Deze veelzijdige krachtpatser wordt daarom vaak toegepast in gebouwen waar een brandwerende afdichting een vereiste is, zoals in ziekenhuizen, scholen en bedrijfspanden.

Siliconenkit

Dit type kit wordt gemaakt van siliconenpolymeer. De kit is flexibel, waterbestendig en opgewassen tegen hoge temperaturen. Siliconen kit kan worden gebruikt op gebieden grenzend aan gevels, ramen, deuren en op doorvoeringen. Het is een emulsie die flexibel blijft, zelfs na het uitdrogen en inkrimpen. Daarnaast heeft het uitstekende hechtingseigenschappen op glas, metaal en keramische ondergronden. Hierdoor wordt een siliconenkit zowel in woningen als bedrijfspanden toegepast.

Flexibele, water- en brandbestendige siliconenkit

Deze siliconenkit van FSi is een toegankelijke kit die geschikt is voor een groot aantal toepassingen. De kit is daarnaast:

 

✅ Waterbestendig (en uiteraard brandwerend)
✅ Flexibel, zelfs na het uitdrogen en inkrimpen
✅ Uitstekend in de hechting op glas, metaal en keramische ondergronden

Opschuimende grafietkit

Deze op grafiet gebaseerde emulsie schuimt op wanneer het bloot wordt gesteld aan hoge temperaturen. De opschuimende grafietkit kan worden toegepast op sparingen rondom kabel- en buisdoorvoeren en is daarnaast speciaal ontwikkeld voor het afdichten van moeilijk bereikbare doorvoeringen. Ook niet onbelangrijk: grafietkit is de geschikte kit voor het afdichten van grote kunststof buizen. Het wordt vaak gebruikt in gebouwen waar brandwerende compartimentering essentieel is, zoals trappenhuizen, technische ruimtes en elektrische kasten.

Twee componenten polyurethaan kit

Zoals de naam al zegt, bestaat de twee componentenkit uit twee substanties die je voorafgaand samengevoegd. Deze kit is samengesteld uit polyurethaan die zich uitzet bij blootstelling aan vuur. Twee componenten kit is een type brandwerende kit die wordt gebruikt om grotere openingen en doorvoeringen af te dichten, maar kan ook worden toegepast op doorvoeringen van leidingen en kabelgoten.

"Elke ondergrond en elk bouwwerk vraagt om een bepaald type kit."

Conclusie

Voilà, je hebt zojuist een snelcursus brandwerend kitten achter de rug! Elke ondergrond en elk bouwwerk vraagt om een bepaald type kit. Door hun veelzijdigheid worden een acrylkit en een siliconenkit bijvoorbeeld vaak geplaatst op de meeste gangbare ondergronden en doorvoeringen. Opschuimende grafietkit en tweecomponenten kit zijn daarbovenop weer geschikt voor specifieke situaties, zoals bij moeilijk bereikbare plekken en grotere openingen. Ga jij binnenkort aan de slag? Het moet natuurlijk geen ‘nattevingerwerk’ worden… Vergeet daarom niet een paleerijzer in huis te halen!

5x wist je dat…

…de meeste brandwerende kitten een geluidsreducerende werking hebben?
…brandwerende kitten bestand zijn tegen schimmel en ongedierte?
…je na het kitten rekening houdt met een kleine krimp? Het percentage verschilt per soort kit, maar wordt op onze productpagina’s duidelijk vermeld in de beschrijving.
…de brandweerstand van brandwerende kitten getest worden op meerdere materialen?
…je bij het aanbrengen een kitpistool nodig hebt? Bekijk ons kitpistool geschikt voor kokers van 310ml!