Blog
Waarom een gesloten slaapkamerdeur levens redt
Redactie
Leestijd: 3-4 minuten
Categorie: Blog- Het vergroten van je ontsnappingstijd
- Een duidelijke alarmtoon
- Het plaatsen van een rookmelder
Inhoud van deze blog:
Goede ventilatie, slecht slapend kroost of een huisdier die jou ‘s nachts aan het voeteneind graag vergezeld: er zijn genoeg redenen om met een open deur te slapen. Toch luidt het advies om met een gesloten deur te slapen. De reden: het beperken van brandverspreiding en het vergroten van ontsnappingstijd. Hoe zit dat?
Indommelen? Eerst sluiten!
Amerikaans brandwondencentrum UL FSRI wijdde er in 2008 een onderzoek aan uit. Dit resulteerde in een educatief programma genaamd ‘Close Before You Doze’, ofwel: sluiten voordat je indommelt. In een video demonstreert de organisatie hoe een huisbrand zich in twee situaties verspreid: in een woning met open deuren en in een woning met gesloten deuren. Het contrast is enorm, en de genodigden krabben vanaf dat moment elke avond achter het oor.
Een grotere ontsnappingstijd
In Nederland onderzocht Brandwondenstichting het bovenstaande fenomeen aan de hand van een praktijkproef. Hieruit bleek dat je tijdens een huisbrand met gesloten deuren ruim 2 keer zoveel kans hebt om te vluchten. De ontsnappingstijd vergroot zich namelijk met 10 onwijs kostbare minuten! Daarbij verkleint een gesloten deur de verspreiding van giftige rook en andere stoffen die vrijkomen in het verbrandingsproces. Een manier om nog meer minuten te winnen is met behulp van een brandwerende deur.
"‘Wat als ik graag met frisse lucht slaap?’, vraag je je misschien af."
Frisse lucht
‘Wat als ik graag met frisse lucht slaap?’, vraag je je misschien af. Het antwoord daarop is simpel: open een raampje! Niet alleen is frisse lucht bevorderlijk voor de weerstand, maar voert het stoffen zoals koolstofdioxide af, een stof die wij gedurende de nacht uitademen. Je slaapt met een lagere koolstofdioxide waarde een stuk dieper, en wordt daardoor uitgerust wakker. Dus, onthoudt: deur dicht, raam open!
Tijdig gealarmeerd worden
Mocht er ‘s nachts een brand ontstaan, is het van belang dat je op tijd gealarmeerd wordt. Dit doe je door een rookmelder te plaatsen in de hal of ruimte waar de slaapkamer op uitkomt. Hoe diep je ook slaapt, rookmelders zijn gelukkig luid genoeg om je te wekken. Een melder levert een geluidssterkte van ongeveer 85 decibel, wat vergelijkbaar is met het geluid van een zware, rijdende vrachtwagen!
Zorg ervoor dat je tijdig gealarmeerd wordt
Thermostaat omlaag? Check. Voordeur op slot? Check. (Slaapkamer)deuren dicht? Ook gedaan! Jij kunt met een gerust hart gaan slapen.
Zorg je er ook voor dat er een rookmelder in de hal bij de slaapkamerdeur geïnstalleerd is?
Het plaatsen van een rookmelder
Wist je dat het installeren van een rookmelder sinds juli 2022 wettelijk verplicht is? Indien het aantal kamers in huis vraagt om meerdere melders, kun je het beste kiezen voor koppelbare rookmelders. Deze gaan tegelijk af wanneer er ergens in huis brand ontstaat. Plaats de melder:
- op het plafond van woonruimtes,
- 50 centimeter van een muur of hoek,
- in de hal of andere ruimte waar de slaapkamer op uitkomt.
Installeer niet in ruimten waar van nature meer rook en damp te vinden zijn (bijv: in de keuken en badkamer). Kies in de keuken voor het plaatsen van een hittemelder.
"Indien het aantal kamers in huis vraagt om meerdere melders, kun je het beste kiezen voor koppelbare rookmelders."
(Brand)veilig en met een gerust hart naar bed
De rook-, koolmonoxide-, hitte- en combinatiemelders van Brandveilig Nederland voorziet klanten al jaren van een goede nachtrust. Dit komt omdat wij producten leveren waar jij blindelings op kan vertrouwen, zeker wanneer je je ogen sluit. Onze melders voldoen namelijk aan kwaliteitseisen en mogen daardoor het keurmerk EN14604 dragen. Melders met dit keurmerk geven aan wanneer de batterij bijna leeg is. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over een niet werkende melder door een lege batterij. Je geniet extra van je welverdiende nachtrust met de producten van Brandveilig Nederland, want brandveilig doen we samen!