Algemeen, Handig om te weten, In het nieuws

Rookmelders verplicht in iedere woning vanaf 2022

Rookmelder wordt opgehangen dit is verplicht vanaf 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De rookmelder plicht geldt al jaren in nieuwbouw woning. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reuk ’s nachts niet werkt. Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt nog perfect namelijk wanneer je slaapt.

Het is nu duidelijk dat rookmelders verplicht worden voor iedere woning. Maar welke melders zijn geschikt? Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.

Hulp nodig met het kiezen van de juiste melders? Twijfel niet en neem contact met ons op, we helpen graag! En ben je niet zeker of je brandveilig leeft? Doe dan de gratis quickscan op onze website.

Beste keuze:

Cavius rookalarm draadloos koppelbaar – 10 jaar batterij

 74,95  61,94 excl btw
  • Draadloos koppelbaar
  • Accuduur 10 jaar
  • CAVIUS Wireless Alarm Family

Cavius rookmelder draadloos koppelbaar – batterij 5 jaar

 49,95  41,28 excl btw
  • Draadloos koppelbaar
  • Eenvoudige installatie
  • 5 jaar

FireAngel ST-622 rookmelder

 22,47  18,57 excl btw

FireAngel Rookmelder
Accuduur 10 jaar!

FireAngel ST-630-INT rookmelder – INCLUSIEF W2 module

 49,95  41,28 excl btw
  • FireAngel ST630 rookmelder inclusief W2 module
  • Koppelbare rookmelder
  • Accuduur 10 jaar!