Algemeen, In het nieuws

Rookmelders verplicht in élke Vlaamse woning

SCB10INt fireangel rookmelder

Rookmelders zijn vanaf 1 januari wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning. Om ons aan te sporen om ten laatste tegen Nieuwjaar onze huizen te voorzien van die luid bliepende toestelletjes, lanceert de brandweer een campagne die voor één keer niet wil choqueren maar op een positieve manier wil informeren over het nut van rookmelders. Maar welke rookmelders moet u nu kopen en waar moet u ze ophangen?

Wie in zijn woning nog geen rookmelders heeft gehangen, heeft nog welgeteld 82 dagen de tijd om zijn huiswerk te maken. Vanaf 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen namelijk uitgerust zijn met deze toestelletjes die het leven van u en uw dierbaren kunnen redden. Dat hebben de Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD drie jaar geleden al beslist en nu komt de deadline dus heel nabij.

Sinds 2013 was het in huurwoningen en nieuwbouwwoningen al verplicht om één rookmelder per verdieping te hebben. Nu wordt die verplichting uitgebreid naar àlle woningen in Vlaanderen. De algemene verplichting komt er om het grote aantal doden door woningbranden in Vlaanderen naar beneden te krijgen. 

België scoort op dit vlak namelijk opvallend slecht: de afgelopen vijf jaar vielen er telkens tussen de 53 en 77 doden bij woningbranden en er is geen dalende trend merkbaar.

Bron: VRT.be