Rookmelders voor doven en slechthorenden

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 2 minuten

Categorie: Blog

Dat het levensbelang van een rookmelder voor iedereen groot is, en sinds juli 2022 zelfs verplicht is, is geen nieuws. Na het aanschaffen en plaatsen van een rookmelder weet je dat de ruimte zich bij brand met een geluid van ruim 85 decibel zal vullen. Tijd om ernaar te handelen! Maar hoe verloopt dat proces voor mensen met een auditieve beperking?

Brandveiligheid voor iedereen

De functie van een reguliere brandmelder is om mensen te allen tijde te waarschuwen bij rookvorming en brand. Op deze manier wordt in de vroegste stadia voorkomen dat er slachtoffers vallen tijdens een woningbrand. Volgens Brandweer Nederland geldt dat het geluid van een rookmelder zo luid moet zijn dat een slapend persoon wakker wordt. Zelfs als alle binnendeuren gesloten zijn en het gehoorapparaat uit is. Voor een slechthorend of doof persoon die de reguliere melder niet kan horen, zijn gelukkig alternatieve systemen op de markt gebracht.

"Volgens Brandweer Nederland geldt dat het geluid van een rookmelder zo luid moet zijn dat een slapend persoon wakker wordt. Zelfs als alle binnendeuren gesloten zijn en het gehoorapparaat uit is."

Lage tonen sirene

Het is met een lage tonen sirene mogelijk om extra signalen te ontvangen wanneer een draadloze melder afgaat. Het alarmsignaal van dit koppelbare apparaat heeft een lage frequentie van 520 Hertz en een geluidsvolume van minimaal 85 decibel op 3 meter afstand. Daarnaast zit er een rood alarmlicht op dat begint te knipperen bij detectie. Ten slotte maakt de testknop het mogelijk om de verbinding tussen alle draadloze apparaten en rookmelders in het netwerk te controleren.

Slimme gateway systemen

Met een gateway kun je verschillende melders koppelen met het internet. Hierdoor kun je vanaf je tablet of telefoon (op afstand) gewaarschuwd worden bij rookvorming of brand. Naast rookmelders kunnen bijvoorbeeld ook koolmonoxidemelders en hittemelders worden gekoppeld. Ook krijg je een melding wanneer een melder van zijn montageplaat is verwijderd, of wanneer een melder toe is aan een nieuwe batterij. Slim én eigentijds!

Het slimme gateway systeem van FireAngel Wi-SaFe

Informatie over jouw rook-, koolmonixide-, diefstal-, hittemelder en nog vele andere apparaten met een druk op de knop? De gateway van FireAngel Wi-SaFe is jouw beste vriend. Hij koppelt alle compatible apparaten met het internet waardoor inzage op de telefoon of tablet mogelijk is. Hierdoor kun je de status van alle apparaten controleren, maar wordt je ook gealarmeerd bij detectie.

Flitslamp met vibratiepad

Wanneer de bovenstaande systemen voor onvoldoende alarmering zorgen, kan een flitslamp met vibratiepad de beste oplossing zijn. De trilpad legt de gebruiker in het kussen of matras, waardoor hij of zij bij detectie fysiek wakker wordt gemaakt. De trilpad werkt in combinatie met een stroboscoop die bij het afgaan herhaaldelijk lichtflitsen uitstoot, met als doel om zo snel mogelijk aandacht te trekken. De stroboscoop kan voor flexibiliteit op het nachtkastje geplaatst worden, of op het plafond worden geïnstalleerd. Deze melder kan worden gekoppeld aan een slim gateway systeem, waardoor het testen van alle koppelbare apparatuur op eenvoudige wijze mogelijk is.

"De trilpad legt de gebruiker in het kussen of matras, waardoor hij of zij bij detectie fysiek wakker wordt gemaakt. "

Een breed assortiment in FireAngel WiSafe producten

Wij streven naar een brandveilig thuis voor heel Nederland. Daarom voorzien wij onze klanten van een breed assortiment in brandpreventie producten. Bij Brandveilig Nederland kun je vertrouwen op persoonlijk advies vanuit expertise! Wanneer je meer wilt weten over de innovaties van onze producent FireAngel, en je voorkeur hebt voor schriftelijk contact, kun je gerust mailen naar ons e-mailadres: info@Brandveilig-Nederland.nl. We helpen je graag verder!