Algemeen, Handig om te weten

Waar plaats ik mijn koolmonoxide melder

Koolmonoxide melder plaatsen

Het gebruik van een koolmonoxide melder kan levens redden, daarvoor dient de melder wel op de juiste plaats gemonteerd te worden. Je kan een koolmonoxide melder niet simpelweg aan het plafon hangen en verwachten dat het efficiënt werkt. Het is van essentieel belang dat een CO-melder hangt boven een warmtebron die voor een opwaartse luchtstroom zorgt, zoals bijvoorbeeld een centrale verwarming. Koolstofmonoxide stijgt namelijk niet vanuit zichzelf op. In dit artikel lees je alle do’s & dont’s voor het ophangen van jouw CO-melder.

Koolmonoxide plaatsen:

In een ruimte met een warmtebron (mogelijke CO-bron)

Aan het plafond
-Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
-Centraal in de ruimte.
-Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.
-Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.

Aan de muur
-Als installatie aan het plafond niet mogelijk is, kunnen CO-melders aan een muur worden bevestigd.
Plaats deze melders tussen 15 en 80 centimeter van het plafond, maar wel hoger dan de bovenzijde van aanwezige deuren en ramen.
– Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
-Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
-Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Bij een schuin plafond
-Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
-Plaats de melder aan de hoge zijde van het schuine plafond.

In een ruimte zonder een warmtebron

Slaapkamers

Op (minimaal) ademhoogte

– In slaapkamers is ademhoogte de hoogte waarop men slaapt.
– Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
– Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten. Overige ruimtes op (minimaal) ademhoogte
– Afhankelijk van activiteiten in de ruimte komt ademhoogte overeen met zit- of loophoogte.
– Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
– Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Plaats hier nooit de CO-melder
– Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
– Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Nu je weet waar je wel en waar je niet een koolmonoxide melder moet plaatsen, leggen we je ook graag uit waarom deze plekken wel of niet geschikt zijn. Want wat is het gas koolmonoxide nou precies, waarom is het eigenlijk gevaarlijk en is een CO melder verplicht voor jouw woning? Hieronder lees je alles wat je moet weten van koolmonoxide.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een gas. Je kunt het niet ruiken of zien en dat maakt het zo gevaarlijk. CO ontstaat bij onvolledige verbranding in bijvoorbeeld je CV ketel, geiser of gaskachel maar ook bij het gebruik van een barbecue kan koolmonoxide ontstaan.

Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?

Wanneer je koolmonoxide inademt merk je dit niet omdat het niet irriteert. Het veroorzaakt wel klachten zoals hoofpijn, duizeligheid en misselijkheid. Omdat dit klachten zijn die ook ergens anders door veroorzaakt kunnen worden kan wordt er vaak niet meteen aan een koolmonoxidevergiftiging gedacht. Het niet ontdekken en behandelen van zo’n vergiftiging kan zeer ernstige en zelf fatale gevolgen hebben.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een koolmonoxidevergiftiging?

Het niet ontdekken en behandelen van zo’n vergiftiging kan zeer ernstige en zelf fatale gevolgen hebben. Wanneer veel CO wordt ingeademd kan het bloed geen zuurstof meer vanuit de longen opnemen waardoor er geen zuurstof meer in de lichaamscellen kan komen zoals in de hersenen en het hart. Er is lang gedacht dat dit het enige effect van koolmonoxide inademen was maar dat er ook andere toxische (giftige) effecten optreden.

Hoe ontstaat koolmonoxide in huis?

In principe kan elk verbrandingstoestel koolmonoxide uitstoten. In een woonhuis moet je dan denken aan een Cv-ketel , open haard of (pellet)kachel. Maar ook warmwatertoestellen zoals geisers, boilers en combiketels en kooktoestellen zoals gasfornuizen, gas- of houtovens. Kortom, in ieder huis zijn er wel apparaten die een bron van koolmonoxide kunnen zijn.

Wat kun je doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

Natuurlijk is het beter om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Als eerste is ventilatie in huis belangrijk. Door voldoende te ventileren ontstaat er een stroom van schone zuurstof. Het risico op koolmonoxidevergiftiging neemt dan aanzienlijk af. Daarnaast is het belangrijk om een goede koolmonoxide melder te installeren.

Mocht er toch een te hoge waarde van koolmonoxide zijn dan alarmeert deze melder jou en je familie tijdig. Wij raden je aan om een koolmonoxide melder aan te schaffen met een accuduur van 10 jaar. Na 10 jaar dien je de koolmonoxide melder te vervangen.

Let er bij het aanschaffen van een koolmonoxide melder altijd op dat de melder voldoet aan NEN-EN-50291. Hiermee voldoet de melder aan de technische eisen in deze norm. Wilt u advies over de plaatsing van uw koolmonoxide melders? Neem gerust contact op met een van onze experts.

Is koolmonoxide melder verplicht?

Een koolmonoxide melder is (nog) niet verplicht maar na bovenstaand verhaal zal je het met ons eens zijn dat dit wel een erg goed idee is om te doen. Want de ellende die Co kan aanrichten voor iemands gezondheid is enorm.

Bron: Brandweer.nl

8 thoughts on “Waar plaats ik mijn koolmonoxide melder

 1. Tonia Foks schreef:

  Hoe doe dit in een woonark. Datnis dan niet zo hoog.

  Ik hoop op een antwoord.

 2. Edwin Dijkstra schreef:

  Beste Tonia, bedankt voor je vraag. Ik heb je een antwoord gestuurd via de mail. Met vriendelijke groet, Edwin | Brandveilig Nederland

 3. Iza schreef:

  Mijn ketel hangt in een kast van ongeveer 50 cm diep en 2,5 meter hoog, en daar heb ik nu tegen de muur (20 cm onder plafond) de koolmonoxide melder opgehangen. Is dit oké, of is dit te dicht op de ketel? Afstand tussen melder en ketel is ongeveer 30 cm, meer lukt niet. Of moet ik de melder dan buiten de kast hangen en zo ja, waar precies? Alvast bedankt!

 4. Marinus schreef:

  Hoe kan ik hem het beste plaatsen in een camper met standkachel? De standkachel zit binnen , in het midden van de bus onder de zitplaats.

 5. Edwin Dijkstra schreef:

  Beste Marinus, bedankt voor je vraag en sorry voor de late reactie. Hang de koolmonoxide melder bij voorkeur aan het plafond en 2 mtr. van de bron (standkachel) Succces ermee! Brandveilig Nederland

 6. Edwin Dijkstra schreef:

  Beste Iza, bedankt voor je vraag en sorry voor de late reactie. Hang je koolmonoxide melder buiten de kast aan het plafond en op ongeveer 2 mtr. van de bron (Ketel) Succes! Groet, Brandveilig Nederland.

 7. Sonja schreef:

  Mag ik hem gewoon bovenop mijn hoge kast leggen wel weg van keuken of deuren en ramen

 8. Edwin Dijkstra schreef:

  Beste Sonja, bedankt voor je vraag. Hang (dus niet neerleggen) je CO-melder aan de muur (of schuin plafond indien aanwezig) in de buurt van het verbrandingsapparaat (erboven 1 tot 3 mtr afstand) Is er geen verbrandingsapparaat in de ruimte hang ‘m dan op ademhoogte. Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt. Heb je nog vragen dan mag dat ook via whatsapp (via knop op website). Succes en groet, Edwin | Brandveilig Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *