Hierom blus je een brand niet altijd met water

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 3 minuten

Categorie: Blog

De Hollywood cliché kennen we allemaal: een persoon die een emmer water over een brandende pan gooit, wat tot hun schrik resulteert in een torenhoge vlam. Ondanks deze beelden besluiten veel mensen in een split second toch om water over een vlam heen te gooien. Dit kan leiden tot een moeilijk te controleren brand met risico op rookvorming, waardoor slachtoffers door de inademing ervan kunnen vallen. Is het blussen met water een handeling die wordt veroorzaakt door paniek, of weten mensen niet beter? In dit artikel zullen we enkele redenen geven waarom water niet altijd geschikt is als blusmiddel, en waarom het goed is om alternatieve blusmethoden in de buurt te hebben. 

Verschillende soorten branden

Belangrijk is om te weten dat er verschillende categorieën zijn waar branden onder vallen. Dit noemt men brandklassen (ABCDF). Eerder schreven wij in een blog over blusmiddelen waar deze brandklassen voor staan. Dit keer houden we deze brandklassen in het achterhoofd, maar we leggen vooral de focus op hoe situaties eruit zouden zien wanneer er water in het spel komt.

"Wanneer je water op brandbare vloeistoffen gooit, kunnen vloeistoffen verspreiden, waardoor de brand zich sneller verspreidt en de situatie onbeheersbaar kan worden."

Elektrische branden

Het gebruik van water om elektrische branden te blussen is buitengewoon gevaarlijk, aangezien water een uitstekende geleider is van elektriciteit. Het kan daarbij het risico op elektrocutie vergroten, leiden tot kortsluiting, en de omvang van de brand zelfs vergroten. Het is op dat moment voor hulpdiensten moeilijker om de situatie onder controle te krijgen. Een alternatief voor water als blusmiddel is een CO2-blusser.

Branden van vloeibare stoffen

Wanneer je water op brandbare vloeistoffen gooit, kunnen vloeistoffen verspreiden, waardoor de brand zich sneller verspreidt en de situatie onbeheersbaar kan worden. Omstanders kunnen, door de snelheid waarin het zich door het water verspreidt, in een rap tempo verkleefd raken in akelige situaties. In dergelijke gevallen is het raadzaam om een schuimblusser of poederblusser te gebruiken. Deze speciaal is ontworpen om branden van vloeibare stoffen te bestrijden door het zuurstofgehalte te verminderen.

Ben jij voorbereid op de verschillende soorten brand in huis? Je weet nu welke soorten blusmiddel passend zijn voor jouw woon- of werksituatie. Laat je emmer water dus staan en investeer in de juiste blusser!

Vetbranden

Dit is er eentje die te vaak misgaat… Wanneer water wordt toegevoegd aan een brandende pan met olie of vet, zal het onmiddellijk verdampen en de brandende deeltjes (nevel) verspreiden. Dit kan zorgen voor een explosieve situatie, en vaak ontstaat er op zo’n moment een vlam-in-de-pan. Doordat mensen tijdens het koken vrij dicht op warmtebronnen staan, leidt dit type brand in veel gevallen tot verwondingen aan personen. Deze vlammen kunnen daarnaast torenhoog worden en zijn des te moeilijker te temmen. Vetbranden moeten worden geblust met een blusdeken of een speciale vetbrandblusser. Deze laatste snijdt zuurstof van het vuur af en dooft de brand.

Metalen branden

Branden veroorzaakt door metaalbrandstoffen kunnen niet effectief worden geblust met water. Sterker nog: het is levensgevaarlijk om water te gebruiken! De hoge temperaturen van metaalbranden kunnen er namelijk voor zorgen dat water onmiddellijk weer verdampt. Daarnaast kan het blussen met water leiden tot knalgas. Voor omstanders betekent dit explosiegevaar. In plaats van blussen met water, moeten metalen branden worden bestreden met droge poederblussers of zand. Deze blusmiddelen koelen het brandbare metaal weer af en beperken brandverspreiding.

"De hoge temperaturen van metaalbranden kunnen ervoor zorgen dat water onmiddellijk weer verdampt. Daarnaast kan het blussen met water leiden tot knalgas."

Wanneer je wél met water blust

“Water is een natuurlijke tegenhanger van vuur”, schrijft Euronorm.net in een blog over blusmiddelen. Het is daarom niet gek dat natuurbranden geblust worden met liters water, en ook de brandweer uitrukt met de tankautospuit. Je kunt daaruit opmaken dat water lang niet in alle situaties als gevaarlijk kan worden bestempeld, zeker wanneer het in een grote hoeveelheid wordt ingezet! Water kan daarom wel op natuurlijke materialen gebruikt worden zoals hout of katoen.

Advies over de beste blusmiddelen

Kortom, terwijl water in sommige gevallen een effectief blusmiddel kan zijn, zijn er situaties waarin het gebruik ervan gevaarlijk kan zijn en de brand kan verergeren. Het is van cruciaal belang om het juiste blusmiddel te kiezen, afhankelijk van het type brand dat zich voordoet. Daarom is het altijd verstandig om een brandveiligheidsplan op te stellen en te investeren in verschillende soorten brandblussers en blusmiddelen om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid bent op noodsituaties. Raadpleeg een van onze erkende brandveiligheidspecialisten voor advies over de beste blusmiddelen voor uw specifieke omgeving en situatie. Wij helpen je graag op weg!