Algemeen, In het nieuws

Droge kerstboom in huis levensgevaarlijke fakkel

De brandweer in Nederland waarschuwt ook dit jaar weer voor het gevaar van kerstversiering. Met name die gezellig versierde echte kerstboom in de woonkamer kan levensgevaarlijk worden. Een droge boom kan de kamer in dertig angstige seconden omtoveren tot een ware vuurzee.

Hoewel de tijden van echte kaarsjes in een boom wel voorbij zijn, is het gevaar van een hevig brandende natuurlijke boom in je woonkamer nog niet weg. Niet goed geïsoleerde of ondeugdelijke kerstverlichting bijvoorbeeld kan een gortdroge kerstboom met gemak razendsnel in brand zetten. Uit onderzoek blijkt dat een een boom die regelmatig water krijgt, aanzienlijk minder snel of helemaal niet in brand vliegt.

Dertig seconden

De echte boom is ondanks de opmars van kunstbomen nog altijd redelijk populair in Nederland. In 2015 werden er ongeveer 2 miljoen verkocht. Volgens het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra en Efectis Nederland (het vroegere Centrum voor Brandveiligheid van TNO) is het vochtgehalte in de naalden ‘de belangrijkste factor voor de brandbaarheid van een natuurlijke kerstboom’.

Een ‘verse’, natte kerstboom is volgens de organisatie zelfs met een brandende prop papier niet goed aan te steken. Een droge boom kan al door een omvallende kaars makkelijk in brand vliegen. Uit onderzoek blijkt dat droge bomen die in brand vliegen, in minder dan 30 seconden helemaal opbranden.

Doden

Uit onderzoek van de Amerikaanse overheidsorganisatie NIST (National Instutite of Standards and Technology) blijkt dat kerstboombranden weliswaar bij lange niet de voornaamste oorzaak zijn van woningbranden, maar wel vaak bijzonder gevaarlijk zijn. Bij maar liefst 1 op de negen kerstboombranden in huis valt een dode te betreuren.

Tips

Het gevaar van kerstboombranden is relatief eenvoudig weg te halen. De beste tip is natuurlijk: koop een kunstboom. Toch kopen veel mensen nog een echte kerstboom. Het allerbelangrijkste om een vuurzee in dat geval te voorkomen is water. De beste keuze is een vers uit de grond getrokken boom met kluit. Die bevat nog boomsappen en zal veel minder snel of helemaal niet branden als er voldoende water voorhanden is.

Een boom zonder kluit moet een inkeping krijgen in de stam en vervolgens in een houder worden geplaatst met zeker vijf centimeter water. In een verwarmde kamer kan een boom maximaal drie weken het vocht vasthouden, daarna wordt de boom droog en is het gevaarlijk. Van belang is ook om een kersboom niet in de loop- of vluchtroute te plaatsen om zo te voorkomen dat mensen ingesloten raken.

Bron: Ad.nl

Voorkom een grote ramp en impregneer uw kerstboom met ons impregneermiddel.