De rol van technologie in brandbestrijding

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 5 minuten

Categorie: In het nieuws

2023: het introductiejaar van de Blusrobot, de Brandweer-drone en het gebruik van AI in branddetectie. De wereld van brandpreventie evolueert voortdurend, en technologie lijkt een steeds grotere rol te spelen in het waarborgen van onze veiligheid. In dit artikel gaan we dieper in op de rol van technologie in brandpreventie en de innovaties die onze wereld veiliger maken. Laat je verrassen over de eindeloze mogelijkheden van al deze technieken!

De onmenselijke brandweer

Wanneer branden te gevaarlijk zijn voor menselijke interventie is daar de blusrobot. Deze moedige brandweer op wielen is voorzien van een aantal innovaties:

 • Ingebouwde camera
 • Verstelbare blusmonitor
 • Zelfbeschermend waterschild

Daarnaast is de robot tot 300 meter te bereiken en kan het een onwijs grote hoeveelheid water opslaan. Niet alleen kan de Blusrobot als verkenner fungeren, ook kan zij ter plaatse worden ingezet om te blussen en/of brandverspreiding te reduceren.

"Wanneer rook wordt gedetecteerd, slaat het AI-systeem direct en automatisch alarm."

Meer dan 1032 camera’s voor branddetectie

AI is al een lange tijd een bekend begrip, maar sinds 2023 is AI pas echt ‘tastbaar’ voor de particuliere gebruiker. Bovendien zijn particulieren niet de enigen die profiteren van de innovaties. Volgens Bright.nl zet de Californische brandweer sinds augustus op grootschalig niveau AI in bij de bestrijding van bosbranden. Ruim 1032 camera’s detecteren aan de hand van slimme algoritmes de branden een stuk sneller. Wanneer rook wordt gedetecteerd, slaat het AI-systeem direct en automatisch alarm. De camerabeelden worden bekeken door brandweerlieden en met deze informatie op zak kunnen zij efficiënter handelen!

IoT (Internet of Things) en brandveiligheid

Het Internet of Things (IoT) is het geheel aan apparaten dat via internetverbinding met andere apparaten in contact staat, en daarmee data uitwisselt. Bijvoorbeeld de verbinding tussen een smartphone en een smartwatch. Met dit soort verbindingen kunnen potentiële brandgevaren sneller worden opgespoord dan met klassieke, simpele apparaten. Bijvoorbeeld, als er een abnormale temperatuurstijging wordt gedetecteerd in een elektrisch apparaat, kan het IoT-systeem onmiddellijk een waarschuwing genereren voordat er een brand ontstaat. Denk maar aan een iPhone die te lang in de zon heeft gelegen en de melding geeft oververhit te zijn. Daar houden we van, want snellere alarmering = sneller de situatie onder controle hebben!

Ontvang meldingen rechtstreek op de smartphone

Via de Cavius app kun je eenvoudig jouw Cavius-apparaten beheren en alle informatie inzien. Je ontvangt een push-melding wanneer:

 • Het tijd is om een alarm te testen, 
 • De batterij vervangen moet worden,
 • Een Cavius-alarm afgaat.
-31%
op voorraad

Cavius Smart Home Hub

 124,63 103,00 excl. BTW

Dit zorgt voor geordende en effectieve evacuatie bij brand

Evacuatie tijdens een brand is een van de meest kritieke aspecten van brandpreventie. Slimme evacuatiesystemen maken gebruik van technologie om mensen sneller en veiliger uit een gebouw te leiden. Deze systemen kunnen nooduitgangen aangeven door middel van verlichting of gesproken instructies. Bovendien kunnen slimme evacuatiesystemen de locatie van personen in een gebouw bijhouden aan de hand van smartphone verbindingen. Dit zorgt voor een geordende en effectieve evacuatie, zelfs in de meest onoverzichtelijke situaties.

Slimme rookmelders en branddetectiesystemen

Een van de meest voor de hand liggende en direct bruikbare technologische innovaties op het gebied van brandpreventie; de opkomst van slimme rookmelders en branddetectiesystemen. Deze apparaten zijn veel geavanceerder dan traditionele rookmelders, omdat ze zijn verbonden met het internet en kunnen communiceren met andere slimme apparaten in een gebouw. Dit kunnen verschillende melders zijn. Voorbeelden van te verbinden melders zijn:

 • Rookmelders
 • Koolmonoxidemelders
 • Combinatie melders
 • Hittemelders
 • Watermelders

Bovendien kunnen slimme melders zoals deze Cavius rookmelder meldingen rechtstreeks naar een smartphone sturen. Waar je ook bent, je kunt daardoor onmiddellijk actie ondernemen in geval van een noodsituatie. Onze favoriet? De gebruikersvriendelijke Cavius Smart Home Hub!

"Denk aan virtual reality-trainingen voor brandweerlieden en het trainen van nog meer dronepiloten bij de brandweer"

Is dit de toekomst van brandbestrijding?

De toekomst van technologie in brandpreventie belooft nog meer innovaties. Denk aan virtual reality-trainingen voor brandweerlieden en het trainen van nog meer dronepiloten bij de brandweer. Deze ontwikkelingen zullen bijdragen aan het vergroten van de efficiëntie en effectiviteit van brandpreventie en -bestrijding. Tegen dat zeggen wij van Brandveilig Nederland: petje af en succes!