Checklist: wat te doen bij een brand in je huis

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 3 minuten

Categorie: Algemeen

Bijna niemand verwacht dat een brand zijn woning zal treffen. Toch vallen er jaarlijks honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers door woningbranden. Brand volledig uitsluiten is bijna onmogelijk, maar je kunt uit voorzorg wel veel doen om de schade te beperken als er toch brand uitbreekt. Daarvoor heeft de brandweer een checklist ontwikkeld.

Als er brand is
Als er eenmaal brand is, heb je vaak maar drie minuten de tijd om je woning veilig te verlaten. Tot de brandweer er is, moet je jezelf in veiligheid brengen. Wat moet je doen?

  • Blijf kalm;
  • Waarschuw je huisgenoten;
  • Verlaat via de kortste weg de woning;
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je;
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer;
  • Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is;
  • Bel 112 en geef je naam en volledige adres;
  • Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

Doe de test van de brandweer

"Een rookmelder redt levens. Als je slaapt, ruik je de rook van een brand niet, terwijl die juist dodelijk is."

Rookmelder
Een rookmelder redt levens. Als je slaapt, ruik je de rook van een brand niet, terwijl die juist dodelijk is. Een rookmelder maakt flink lawaai en wekt je wanneer er rook is. Het kan je redding zijn.

Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Het is ook belangrijk dat er een rookmelder hangt in de vluchtweg tussen jou en de uitgang. En vergeet de rookmelder in de kinderkamer niet.

Gebruiksaanwijzing
Voor rookmelders en blusmiddelen geldt: lees de gebruiksaanwijzing van tevoren goed. Zowel voor de installatie, het gebruik als de controle.

Zelf blussen
Vaak kun je een beginnende brand zelf blussen. Vergeet niet dat het inademen van rook levensgevaarlijk is. Ga dus nooit in de rook staan. Blus alleen als je zeker weet dat je de ruimte nog makkelijk kunt verlaten. Waarschuw wel in alle gevallen je huisgenoten en de brandweer. Je weet immers niet zeker of de brand klein blijft.

Wettelijk verplicht: de rookmelder

Ga met een gerust hart op bed en vertrouw bij brand op de alarmering van een rookmelder. Kies voor een melder met lithiumbatterij en verzeker jezelf van 10 jaar veiligheid!

Warme deurklink
Voel eerst de deurklink voordat je een deur opent. Als die warm is, kan er een steekvlam ontstaan wanneer je de deur opent.

Geen vluchtweg
Kun je het huis niet (meer) uit? Ga dan naar het balkon, of een kamer aan de straatkant. Leg een (nat) laken of kleed tegen de spleet onder de deur om de rook tegen te houden. Open dan pas de balkondeur of een raam en roep om hulp

"Kun je het huis niet (meer) uit? Ga dan naar het balkon, of een kamer aan de straatkant."

Kleding in brand
Ga liggen en rol over de grond. Doof de vlammen met een katoenen of wollen jas of deken en koel onder de douche met lauw stromend water. Verwijder geen kleding en gebruik geen zalfjes. Ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Kijk voor meer informatie op brandweer.nl/brandveiligheid

 

Bron: Zembla