Algemeen, In het nieuws

Afgelopen winter opnieuw tientallen slachtoffers door koolmonoxide

op de vlucht voor brand en koolmonoxide

Het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging blijft ongekend hoog. Sinds afgelopen najaar zijn zeker 74 mensen naar het ziekenhuis afgevoerd als gevolg van deze ‘sluipmoordenaar’, twee daarvan zijn overleden.

Dat blijkt uit een inventarisatie door BNR, op basis van berichtgeving in de media. Het gaat om gevallen waarbij slachtoffers per ambulance naar het ziekenhuis werden afgevoerd in de periode september 2018 tot nu. Gevallen waarbij slachtoffers ter plekke behandeld konden worden door ambulancepersoneel zijn niet meegerekend. Omdat niet elke koolmonoxidevergiftiging de publiciteit haalt, is het aannemelijk dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog hoger ligt.

Gasketelwet

Morgen debatteert de Tweede Kamer over een nieuwe ‘gasketelwet’, die het aantal slachtoffers ten gevolge van koolmonoxidevergiftiging drastisch moet terugdringen. Als de wet er komt, is het vanaf 2021 verboden om een cv-ketel te laten installeren door een installateur zonder diploma. Nu mag iedereen een cv-ketel aansluiten. Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra is blij met de strengere regels voor cv-ketelinstallateurs, maar maakt zich wel zorgen over de kosten. ‘Veel installateurs zijn kleine bedrijfjes of zzp’ers. Die kunnen hoge kosten voor scholing niet dragen. Deze kosten moeten ze doorberekenen aan de klant en dan prijzen ze zichzelf uit de markt.’

ANP-Foto Anouk Hebing

Ook ziet Terpstra graag dat de politiek nog een stap verder gaat dan een certificeringsregeling voor installatiebedrijven. ‘We willen ook een verbod op de verkoop van cv-ketels aan particulieren. Nu kan iedereen die een cv-ketel koopt hem zelf aansluiten. Dat is vragen om problemen.’

Extra lasten bedrijven

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is eveneens voorstander van strengere regels voor installateurs. Ook hij vraagt zich af of er voldoende rekening is gehouden met de extra lasten voor bedrijven. Daarnaast vindt Koerhuis minister Ollongren ‘te vaag’ over de eisen die ze stelt aan zogenoemde vakbekwame installateurs. ‘Moeten installateurs bijvoorbeeld een minimaal aantal jaren werkervaring hebben? En wordt er ook gekeken naar het aantal keren dat ze de fout in zijn gegaan?’ Hij ziet voorlopig niks in een totaalverbod van cv-ketels voor particulieren.

Bron: BNR

Fireangel koolmonoxide melders hebben een accu met een levensduur van 10 jaar en zijn optioneel koppelbaar met bijvoorbeeld rookmelders.