Algemeen, In het nieuws

Waarom piept de rookmelder vaak ‘s avonds als de batterij op is?

vermoeid rookemelder vals alarm accu leeg

U kent dat wel; een avond vroeg op bed om goed uitgerust wakker te worden. U kunt niet slapen maar na een tijd te hebben liggen woelen valt u in een diepe slaap. Totdat u wakker schrikt, de rookmelder geeft midden in de nacht een piep. Is er brand? Nee, de melder geeft aan dat de batterij bijna leeg is. Slaperig probeert u een stoel te vinden zodat u de melder van het plafond kunt halen om de batterij te verwijderen. Na een tijdje is het gelukt om de melder te verwijderen en stil te krijgen. U kunt weer naar bed… Maar slapen dat lukt niet meer.

Hoe kan het toch dat een rookmelder bijna altijd midden in de nacht aangeeft dat hij leeg is? Rookmelders worden vaak gevoed door een accu of batterij. De accuspanning zal overdag al laag zijn, maar de temperatuur in een woning neemt ‘s nachts vaak af. De batterij spanning neemt daardoor ook nog iets meer af en daardoor wordt het kritische punt bereikt en wordt een signaal afgegeven.

Rookmelders van FireAngel hebben een accu duur van 10 jaar, dat betekent dat u slechts eens per 10 jaar kans heeft om ‘s nachts gewekt te worden. De pauze knop op de melders zorgt ervoor dat de melder geduredende 8 uur geen lage accuspanning signalen afgeeft.