Algemeen, In het nieuws

Vorig jaar kwamen 38 mensen om bij een woningbrand

Woningbranden hebben vorig jaar 38 mensen het leven gekost, zeven meer dan in 2015, toen 31 doden te betreuren waren. Dat blijkt uit cijfers van de Brandweeracademie. De onderzoekers zien de toename niet als een trend, maar spreken van een ‘normale fluctuatie’.

Roken

Ongeveer de helft van de fatale woningbranden wordt door menselijk handelen veroorzaakt, met roken als meest voorkomende oorzaak: 19 procent van de branden ontstond erdoor. Technische defecten in apparatuur veroorzaakten 13 procent van de fatale branden, een ongeluk tijdens het koken kwam met 9 procent ook relatief vaak voor.

In bijna drie kwart van de branden met fatale afloop was het slachtoffer alleen thuis. De meesten (69 procent) zijn ook alleenstaand. Een op de drie slachtoffers is 81 jaar of ouder.

Aangestoken

De Brandweeracademie vergelijkt alleen branden die niet met opzet zijn ontstaan. Bij aangestoken branden kwamen in 2016 nog eens zeven mensen om het leven.

Tips om brand in je huis te voorkomen

  • Zorg dat rookmelders aanwezig zijn en op de juiste plaats hangen (slaapkamer, hal, in de buurt van de keuken, plaats met veel elektrische apparaten). In slechts 35 procent van de huizen zijn de rookmelders in orde.
  • Laat eens per jaar de schoorsteen vegen.
  • Houd brandbare materialen uit de buurt van vuur- en hittebronnen.
  • Zet elektrische apparaten uit als je niet thuis bent.

Bron: RTL Nieuws