Algemeen, Blog, Handig om te weten, In het nieuws

De verwarming gaat aan, dus grotere kans op koolmonoxide

Vrouw bewusteloos rook

Door het koude weer van de afgelopen dagen zetten veel huishoudens de verwarming weer aan. Daarmee neemt de kans koolmonoxidevergiftiging toe. Maar wat is koolmonoxide, hoe ontstaat het en waarom is het zo gevaarlijk?

Jaarlijks overlijden in Nederland 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden nog eens 150 mensen in het ziekenhuis door gevolg van koolmonoxide. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Je ziet, ruikt of proeft het namelijk niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Koolmonoxide (CO) ontstaat tijdens een onvolledige verbranding. Een onvolledige verbranding vindt plaats als er te weinig zuurstof aanwezig is. Dan kan de brandstof niet goed reageren met zuurstof. 

Het gevolg is een vergiftiging waardoor je buiten bewustzijn raakt en uiteindelijk kunt overlijden. Koolmonoxidevergiftiging is te herkennen aan symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en overgeven, vermoeidheid, slaperigheid, en verwarring. Wanneer je vermoedt dat er sprake is van koolmonoxidevergiftiging, zet dan alle deuren en ramen open om goed te ventileren. Waarschuw alle mensen in de omgeving, ga naar buiten en bel 112.  

Met het koude weer van de afgelopen dagen zetten veel huishoudens de verwarming weer aan. Daarmee neemt de kans koolmonoxidevergiftiging toe. Maar wat is koolmonoxide, hoe ontstaat het en waarom is het zo gevaarlijk?

Natuurlijk is het beter om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Als eerste is ventilatie in huis belangrijk. Door voldoende te ventileren ontstaat er een stroom van schone zuurstof. Het risico op koolmonoxidevergiftiging neemt dan aanzienlijk af. Daarnaast is het belangrijk om een goede koolmonoxide melder te installeren. Mocht er toch een te hoge waarde van koolmonoxide zijn dan alarmeert deze melder jou en je familie tijdig. Wij raden je aan om een koolmonoxide melder aan te schaffen met een accuduur van 10 jaar. Na 10 jaar dien je de koolmonoxide melder te vervangen. 

Let er bij het aanschaffen van een koolmonoxide melder altijd op dat de melder voldoet aan NEN-EN-50291. Hiermee voldoet de melder aan de technische eisen in deze norm. Wilt u advies over de plaatsing van uw koolmonoxide melders? Neem gerust contact op met een van onze experts.  

Wij adviseren een van de volgende koolmonoxide melders: 

Standalone koolmonoxidemelder: https://brandveilig-nederland.nl/product/fireangel-nm-co-10x-int-standalone-koolmonoxide-alarm/ 

Koppelbare koolmonoxidemelder: https://brandveilig-nederland.nl/product/fireangel-nm-co-10x-int-koolmonoxide-alarm-inclusief-w2-module/ 

Onze beste koolmonoxide melders