Rookmelders verplicht in elke woning vanaf 2022

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 4 minuten

Categorie: Blog

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in elke woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze rookmelder verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving geldt ook voor bestaande bouw. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

"Naast woonruimtes moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder."

Wat betekent de rookmelder verplichting voor jou?

De rookmelders plicht is vanaf dit jaar ingegaan, maar wat betekent dit precies voor jou en voor jouw woning? Om dit helder te krijgen wordt stapsgewijs de rookmeldersplicht door ons toegelicht.

Allereerst stelt de rookmelder verplichting dat alle woonruimtes van een woning met een keuken, kamer of slaapkamer moeten worden voorzien van een rookmelder. Dit betekent dat in al deze kamers binnen jouw woning(en) een rookmelder moet hangen. Daarom raden wij koppelbare rookmelders aan, want deze melders alarmeren allemaal als een van de brandmelders rook detecteert. De enige uitzondering op deze regel is een ruimte die alleen gebruikt wordt voor berging of bijvoorbeeld het ophangen van de was, zoals een kelder of zolder. In zo een kamer is een rookmelder niet verplicht.

Naast woonruimtes moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder. Een besloten ruimte wordt door het bouwbesluit gekenmerkt als een werkomgeving die niet volledig toegankelijk is en waar rook en gas zich kan ophopen. Bijvoorbeeld een kruipruimte of pijpleidingen omgeven met wanden van 120 cm of hoger. Wanneer dergelijke ruimtes gebruikt worden als vluchtroute moeten deze volgens de rookmelder verplichting voorzien zijn van een melder.

Heb jij in jouw woning nog niet alle bovenstaande ruimtes voorzien van een rookmelder? Bestel deze dan snel. De verwachting is dat ook verzekeraars met de verzekeringspremies en de hoogte van het uitkeringsbedrag bij brandschade gaan inspelen op de rookmelders plicht. Naast veiligheid nog een reden om aan de rookmelders plicht te voorzien.

Bestel de meest verkochte rookmelder bij Brandveilig Nederland

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Schaf nu je rookmelder aan om te voldoen aan de rookmelder verplichting sinds 2022 en ter bevordering van jouw eigen veiligheid.

Brand maakt hierin geen onderscheid

Twijfel je of een ruimte in jouw woning(en) moet worden voorzien van een rookmelder, neem dan gerust contact op met één van onze brandveilig specialisten. Eén tip kunnen we je alvast meegeven; plaats liever te veel rookmelders dan te weinig! Dit geldt voor zowel nieuwbouwwoningen als bestaande bouw, want brand maakt hierin geen onderscheid.

Het belang van het ophangen van genoeg rookmelders komt onder meer weg bij het volgende feit. Bij brand vallen namelijk de meeste slachtoffers ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reuk ’s nachts niet werkt. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt nog perfect wanneer je slaapt en zal je daarom de luide zoemers rijk aan 85 db wel horen. 

Waar kan je de rookmelders plaatsen?

Voor een goed functionerende rookmelder is het belangrijk dat je deze op de juiste manier plaatst. Bij het plaatsen van een rookmelder moet er extra aandacht besteed worden aan de volgende punten:

  1. Plaats de rookmelder op het plafond. Rook stijgt namelijk op.
  2. Plaat de rookmelder op 30 centimeter van plafondlampen en op 50 centimeter van de muur.
  3. Plaats de rookmelder niet op plekken waar regelmatig warmte of rookontwikkeling ontstaat, zoals bijvoorbeeld boven het fornuis of de verwarming.

"Een koppel functie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij rookdetectie door slechts een enkele melder"

Waarom deze rookmelders zeer geschikt zijn

Het is nu duidelijk dat rookmelders verplicht zijn voor elke woning. In principe volstaat een eenvoudige melder met batterijen. Onze brandveilig specialisten raden echter af om een goedkope melder aan te schaffen, waarvan de batterij al snel vervangen moet worden en je hiervoor vaak geen waarschuwing krijgt. Hierdoor is het risico groter niet meer gewaarschuwd te kunnen worden voor brand.

Maar welke rookmelders zijn dan wel geschikt voor jouw woning en op welke functies moet je letten voordat je overgaat tot koop?

Ten eerste is het belangrijk om een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar aan te schaffen. Deze melders voorzien langere tijd in het verzekeren van jouw veiligheid dan eenvoudige melders met een batterijduur van een jaar.
Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppel functie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij rookdetectie door slechts een enkele melder.
Kijk je er niet naar uit om in één ruimte meerdere melders te hangen en wil je verzekerd zijn tegen koolstofmonoxide en rook? Ga dan voor een rook- en koolmonoxidemelder.
Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.

Hulp nodig met het kiezen van de juiste melders? Twijfel niet en neem contact met ons op, we helpen graag!

5 tips om brand te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. De belangrijkste oorzaken van brand volgens de Nederlandse Brandweer is koken, stoken en het aansluiten van elektrische apparaten. Het is belangrijk dat je binnen deze bezigheden extra alert bent. Dit doe je onder meer door onze 5 tips op te volgen:

Plaats in elke verplichte ruimte een rookmelder. Na het lezen van deze blog lijkt het belang van deze tip helder. Toch ontbreekt bij 1 op de 5 Nederlandse huishoudens een goed werkende rookmelder.

Zorg voor de aanwezigheid van de juiste blusmiddelen op de daarvoor bestemde locaties. Zoals bijvoorbeeld een blusdeken in de keuken.
Laat elektrische apparaten niet in het stopcontact wanneer deze niet gebruikt worden. Met name het loskoppelen van opladers van telefoons en laptops is hierin belangrijk.
Blijf in de keuken als je kookt. Deze tip klinkt logisch, maar hoe vaak loop jij nog even snel naar de kamer om het einde van je favoriete Netflix serie te kijken?
Laat ’s nachts geen apparaten op stand-by staan. Hiermee verklein je de kans op  kortsluiting en daarnaast verbruik je minder energie.

Ben je benieuwd in hoeverre jouw woning brandveilig is? Doe dan eens onze gratis Brandveilig Nederland quickscan. Zo zorgen wij met elkaar voor een veilige leefomgeving, want brandveilig doen we samen!