Brandblussers 101: Alles over blusmiddelen

Redactie
Deskundig in Brandveiligheid

Leestijd: 4-5 minuten

Categorie: In het nieuws

Borgring verwijderen, goed mikken en spuiten maar! Ja, een brand blussen klinkt simpel. Toch komt er meer bij kijken dan je misschien denkt. Wist je bijvoorbeeld dat er geen brandblusser bestaat die geschikt is voor elk type brand? Het is voor de aanschaf van een brandblusser daarom belangrijk dat je twee elementen in kaart brengt, namelijk: welk blusmiddel is geschikt voor een brandsituatie, en tot welke brandklasse behoort een brand? 

Alle blusmiddelen op een rijtje

Elke situatie vraagt om een bepaald blusmiddel. Brandblussers bevatten daarom verschillende scheikundige samenstellingen. Zo bestaan er CO2-blussers, poederblussers, schuimblussers, vetblussers en (automatische) vloeistofblussers. Welk blusmiddel het beste bij welke brand past, ligt aan de brandklasse.

"Aan de hand van de brandklassen stel je vast welk blusmiddel geschikt is voor de betreffende plek in een woning, bedrijfspand, auto, caravan of boot. "

De letters van het alfabet: brandklassen

Aan de hand van de brandklassen stel je vast welk blusmiddel geschikt is voor de betreffende plek in een woning, bedrijfspand, auto, caravan of boot. De brandklassen worden aangegeven in letters A, B, C, D en F. Waar deze letters voor staan, luidt als volgt:

Brandklasse A: Voor het blussen van vaste stoffen zoals textiel, papier, hout of meubelbranden. Blusmiddel(en): Schuimblussers.

Brandklasse B: Geschikt bij vloeistoffen en stoffen die vloeibaar worden bij hitte. Denk aan olie en (kaars)vet. Blusmiddel(en): CO2-blussers, schuimblussers en poederblussers.

Brandklasse C: Passend voor het blussen van gassen zoals LPG, propaan, aardgas en butaangas. Blusmiddel(en): Poederblussers.

Brandklasse D: Adequaat bij het blussen van metalen zoals aluminium, natrium en lichtmetalen autovelgen. Blusmiddel(en): Poederblusser brandklasse D.

Brandklasse F: Blust primaire vet- en oliebranden zoals bij bakolie of frituurvet. Blusmiddel(en): Vetblussers.

De missende letter E

Het valt je misschien op dat de E mist. Dit komt doordat de letter E wettelijk gezien is afgeschaft als brandklasse. Brandklasse E stond voorheen voor branden die ontstaan door elektriciteit. Omdat elektriciteit geen brandende materie is, is hij komen te vervallen.

De blusser voor onderweg

Deze compacte schuimblusser is ideaal voor het plaatsen in een auto, caravan of boot. De schuimblusser van Ecofex voorkomt, in tegenstelling tot andere blusmiddelen, veel nevenschade en kan door de houder gemakkelijk geplaatst worden in- en rondom voertuigen.

En water als blusmiddel?

Je ziet het misschien voorbij komen in Hollywood-films: mensen die paniekerig een plens water over een vlam heen gooien. Vaak tevergeefs en met alle gevolgen vandien. Daarom zeggen we het duidelijk: water is geen standaard blusmiddel. Hoewel de brandweer blust met enorme liters water, is het niet voor elke brand geschikt. Blussen met water kan bij verschillende branden zelfs gevaarlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld bij een olie-, vet- of chemische brand zorgen voor brandverspreiding.

De praktijk: het gebruik van een handbrandblusser

Zoals je in de introductie van het artikel leest, lijkt het gebruik van een brandblusser simpel. In de praktijk gaat het er echter anders aan toe. Welke stappen doorloop je bij brand?

  1. Probeer het hoofd koel te houden. Zo zorg je ervoor dat je de juiste interventies toepast. Is de brand te beperken met een brandblusser? Zorg ervoor dat je weet waar hij hangt, en pak hem uit de houder. Wanneer een brand op voorhand of na het blussen uit de hand lijkt te lopen, contacteer je altijd de brandweer.
  2. De borgring verwijderen. Je trekt deze ring of pin er met 1 vloeiende beweging uit.
  3. Bij een vloeistofbrand begin je altijd vooraan met blussen. Met snelle, constante heen-en-weergaande bewegingen blus je de brand.
  4. Bij brand in hout of andere vaste stoffen dien je in stoten te blussen, zodat je genoeg blusmiddel overhoudt bij herontbranding.

"De brandweer stelt dat bij particulier gebruik een ongebruikte brandblusser over het algemeen elke 10 jaar gecontroleerd moet worden."

Automatische brandblussers

Een handbrandblusser zoals hierboven genoemd is niet overal handig. Voor zakelijk gebruik, zoals bijvoorbeeld in de horeca, zijn er automatische brandblussers. Wanneer het langwerpige amput in aanraking komt met vuur, barst het open. Hierdoor komt een ongevaarlijke vloeistof vrij die het vuur vroegtijdig blust. Deze vloeistof blijft als coating zitten en voorkomt toekomstige branden op de betreffende plek. Een zeer innovatieve wijze van brandpreventie!

Onderhoud

Bij ontvangst van jouw brandblusser geef je hem een geschikte plek; in de keuken, gang, woonkamer, auto of schuur. Jij weet nu welk deel van jouw huis of bedrijfspand een specifieke brandblusser nodig heeft. Ervan uitgaande dat iedereen brandveilig handelt en er geen brand ontstaat (hoera!), kan het zo zijn dat de brandblusser een tijdje blijft hangen. De brandweer stelt dat bij particulier gebruik een ongebruikte brandblusser over het algemeen elke 10 jaar gecontroleerd moet worden. Wel wordt geadviseerd dit eerder te doen; minimaal elke 2 jaar en maximaal elke 5 jaar. Is een brandblusser gebruikt? Vervang, of laat opnieuw vullen.

De geschikte brandblusser bij Brandveilig-Nederland

Het blijkt dat een brandblusser bij 85% (!) van beginnende branden een effectief bestrijdingsmiddel is. Onmisbaar dus. Vanuit onze expertise hebben wij een assortiment opgebouwd, bestaand uit brandblussers geschikt voor verschillende brandsituaties. Neem een kijkje in onze webshop en haal jouw blusser in huis.